• Sobota, Duben 23rd, 2005

Dnes jsme se vydali do okolí Přerova, prozkoumat bunkr, který se nachází na Švédských šancích. Švédské šance se ta oblast jmenuje proto, že se tam svého času usadili Švédové.

Za zmínku jistě stojí několik zajímavostí. Bunkr má jednu velkou místnost, čtyři menší, a jednu střílnu. Celý bunkr byl postaven za jediný den, je jen z části pod zemí (většina zeminy je dosypána), postaven byl někdy kolem roku 1930 (přesné datum mi není známo). Většinu času sloužil jen pro výcvikové účely.

Víte-li nějaké další zajímavé informace o tomto objektu, podělte se…

Z komentářů

Lumír Vyhlídal

  • Na této pevnosti jsem byl asi tak před měsícem. Bydlím v Přerově tak to nemám moc daleko. Zjistil jsem pár informací které nejsou na této stránce uvedené. Pod patrem do kterého se dá vztoupit jsou ještě dvě patra ( neví se kde je do nich vchod ). Bunkr je velmi utajený. Ví o něm jen málo lidí. V patře do kterého se dá vstoupit je zasypaný vchod do dalších dvou místností. Dnes tam přespávají bezdomovci. Moc pořádek tam nemají. Na fotkách je trošku větší pořádek! Od střílen je vydět na celí Přerov. Na fotce na které je napsáno blíže neidentifikované jámy tak tam je zbouraný komín z kuchyně. V bunkru je cítit navyvětraná zatuchlina. Je vyloučené že si tento bunkr někdo koupí protože nebyl postaven na to že ho bude někdo opravovat
  • V bunkru jsou skoro všude na zemi kábly, které nesmyslně vedou někam do země. To znamená že tam je ještě jedno patro. To druhé patro je údajně tam také.
  • Tento bunkr má několik pater jen proto že vojáci nebo lidé kteří se tam ukrívají měli kde spát. 20 i víc postelí zabere dost místa.V okolí Přerova je dalších několik bunkrů ne tak velkých ale pár lehkých oběktů. Jako je třeba bunkr u Dluhonic , bunkr na čekyňském kopci, bunkr v Žebračce, bunkry u nádraží a mnoho dalších. Jsou to jen pozorovatelny jako tento bunkr. Jestli je tento bunkr poválečný to není dokázáno. Mohl být postaven i za první republiky. Pokud byl postaven za první republiky tak musel být postaven v letech 1936 - 1938. Za první republiky se stavěli většinou bunkry kolem hranic československé republiky.
  • V bunkru vchod do dalších pater určitě není. Nikde na zemi není ani náznak potom že je tam vchod do dalších pater. Že se tam koná občas nějaká akce se dá poznat třeba že je na zemi spálená vata. Kdyby kolem toho bunkru někdo kopal tak nejprve ať si bunkr a okolí důkledně prohlídne. Zajímavost je to že je to vojenskej bunkr a mělo to okna. Někomu v bunkru překáželi 4 ry dveře. Zbyli tam jen kusi pantů. V bunkru je asi 6 zazděných kamen. Celý bunkr byl několikrát přestavován. Minimálně 3*.
  • Informace jsou z http://forum.ropiky.net/ v ostatních diskuzích je forum z názvam Pozorovatelny Přerov. Autor této diskuze je Jiří Doupal.
    A jinak, v bukru nemusí být navíc ještě dvě patra, ale alespoň jedno patro tam určitě je.

Jirka Doupal

  • Co se týče objektu Švédských šancí, opravdu tam žádná spodní patra nejsou. To jen kabeláž objektu je vedena pod podlahou. Nicméně nedoporučuji vstup náhodným turistům. Trochu se vybavte. Tohle není pláž,ale bunkr z roku 1954 - 1973. Je značně rozpadlý a OPRAVDU hrozí nebezpečí úrazu.
  • Ještě bych si dovolil jednu poznámku, odkud pochází ona informace že bunkr byl postaven za jedinný den? A odkud pochází informace o přibližném datu 1930? Tehdy tam již sice bunkr stál, ale měl zcela jinou podobu. To co je tam vidět dnes, je poslední úprava z roku 1973.
Všechny komentáře k tomuto článku můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.

Komentáře: 26

  1. 1
    Tomáš Mrtvý 
    Neděle, 25. Leden 2009

    Dobrý den já bydlím asi 9km od Přerova ve vesnici Troubky v Újezdci mám babičku a nevlastního dědu jistý pan František jako malej sem tam býval na prázdninách a bunkr mám celý prošmejděný když sem se pak večer vraceli domů vyprávěl mi děda jak tam jako malí kluci chodily dívat se na bunkr a že to byla polní nemocnice pro Přerov a že je tam vojáci vzali jelikož jim nosily víno a slivovicu dokonce ví přesnou polohu druhého vchodu do podzemních pater neví přesně kolik jich tam je ale minimálně 3 bunkr co je přístupný ten je jen obranný když se dáte od vchodu po malé stezce lesem smněrem na Moštěnicu tak na konci lesa po levé straně je díra v zemi je zarostlá stromy ale tam byl vchod do nižžších pater a kuchyň a prádelna jak je zmíňeno byla na poli mezi remízkem a Moštěnicí v obytném domně který mněl také podzemní patra a byl spojen s bunkry podzemní chodbou dodnes jsou tam pozůstatky základů v poli … takových polních nemocnic je na olomocku údajně víc … další je prej u hranic na moravě ale polohu neznám … jinak švédy už prolezlo hodně lidí … už hodněkrát sem chtěl jít a začít kopat ale jsem an to sám a děda uzh nemůže takze kdybyste mněli zájem ozvěte se a můžeme se domluvit

  2. Znamená to tedy, že ten bunkr má opravdu více podzemních pater, resp. že kromě toho “obranného” bunkru existuje ještě další bunkr či jeho část, který má více pater?

    Je to totiž v rozporu s tím, co psal Jirka Doupal (že bunkr žádná další podzemní patra nemá).

    Docela by mě tedy zajímalo, jak je tomu doopravdy - na jaře bysme mohli podniknout společnou výpravu, určitě bych sehnal pár zájemců, co by se přidali! :-)

  3. 3
    Tomáš Mrtvý 
    Neděle, 25. Leden 2009

    ano má víc pater nevím přesný počet ale wím že pod švédy je polní nemocnice se fším vybavením čily operační sály a podobně … údajně před pár lety táhly z moštěnice energetické sítě ale to není podloženo na 100% wím že to má wíc pater a je to polní nemocnice …

  4. Fajn, tak to se tam určitě vypravíme! :-)

  5. 5
    Tomáš Mrtvý 
    Neděle, 25. Leden 2009

    dobře tak pak se když tak ozvěte dead22@seznam.cz

  6. 6
    Tomáš Zatloukal 
    Úterý, 17. Únor 2009

    Tyhle věci mě zajímají,rád bych se taky zůčastnil,této výpravy.Kontakt na mne:tomisecurity@seznam.cz.Díky Tom.

  7. 7
    Vykoupil Marcel 
    Neděle, 5. Duben 2009

    kdyby se tedy podnikala nejaka vyprava, pridal bych se tez :) skiller21@gmail.com

  8. 8
    Jirka Doupal 
    Pondělí, 27. Duben 2009

    Zajímalo by mne, kde se berou informace o více patrech na pozorovatelně Švédské šance. Kontaktoval jsem bývalého technika štábu CO okresu Přerov a ten tedy o žádném spodním patře či patrech neví. Trochu zajímavé, když se o tento objekt staral od roku 1964, nemyslíte? Odkud berete informace o spodních patrech? Citujte prosím zdroj.

  9. 9
    Tomáš Mrtvý 
    Sobota, 30. Květen 2009

    Tak kontaktovat sem nikoho nekontaktoval ale mám strýčka co žije v Újezdci od malička a jako malý tam chodil za vojáky na hlídku nosily jim tam medovinu a vojáci jim to tam ukázaly … celý podzemí … nedávno jsem slyšel další verzi o opevnění švédské šance a to takové že poblíž remízku stála polní bateri zacílena na silnici vedoucí z hulína do přerova kvůli napadení letiště … není to podložené … a když ne polní nemocnice tak 2 patra to má … za to dám ruku do ohňe … no když už tady píšu tak bych se rád zeptal na zajímavou afšak nepodloženou wěc … je pravda že pod kinem hvězda je kryt Co o několika patrech ale nedávno kolega v práci říkal že celý parkoviště u prioru + budova zdravotní školy a poliklinyky je podsklepená několika patry a spojena s krytem pod kinem a podjezdem u bývalé komuny … teď malého tesca … tak sme o tom jen mluvyli ve volné chvíly … údajně tam má přes kino sjet gazik … to je zajímavé na úvahu … díky za odpovjeď dead22@seznam.cz

  10. 10
    Tomáš Mrtvý 
    Sobota, 30. Květen 2009

    jinak moje kontakty - 439 211 658 icq , dead22@seznam.cz , dead888@gmail.com

  11. 11
    Jirka Doupal 
    Čtvrtek, 4. Červen 2009

    Osobně se znám s člověkem, který projektoval kryt CO pod kinem hvězda. Informace o více patrech je mylná, stejně jako propojení s případnými dačími kryty. ALE co je pravda, tak na Švédských šancích bylo postavení pro kanony a při některých cvičeních možná docházelo k instalaci výzbroje. Hlavně však mířily do prostoru nad Přerov, resp. především nad tzv. Gottwaldovo sídliště (dnes Jižní) a Lověšice, neboť odtud je jedinný možný směr pro nálet letounu při bombardování.
    Co se týče více pater na Švédských šancích, už pracuju na shánění stavebního výkresu, ale nemám na to mnoho času, snad se to co nejdříve podaří. Mimochodem - již jen z hediska logiky - proč by tam bylo spodní patro?

  12. 12
    Tomáš Mrtvý 
    Pátek, 5. Červen 2009

    protože to údajně byla polní nemocnice pro přerov pro případný nálet … evakuace na švédy … a pod Kinem Hvězda je úkryt Co … mám to potrvrzené od tehdejších hodnostářů a sám sem viděl fotky od Bývalého šéfa Co žel. st. v Přerově …

  13. 13
    Jirka Doupal 
    Pondělí, 8. Červen 2009

    Ano, pod Hvězdou úkryt je.
    Evakuace nemocnice na švédské šance? Hm, jaká byla doba mezi ohlášením blížícího se náletu a dopadu bomb? Půl dne? A kde seženete to neskutečné množství techniky na přepravu nemocných a raněných? (Nespoléhal bych na autobusy, i když byly upraveny pro převoz raněných.) A jak se k objektu dostanete? Ta cesta byla a je v hrozném stavu. Navíc podle předpisu, jakýkoliv dopravní prostředek vezoucí raněné měl povolenou nejvyšší rychlost 30 km/hod. A kde je tady vchod pro přenos raněných? Ten, který je zde vidět nyní, nevyhovuje, protože chodba se ostře lomí doprava, tam nosítka protáhnete velice těžko a navíc pak půjdete přes celý objekt a všem budete s nosítky zavazet. A co elektřina pro napájení přístrojů? Objekt byl elektrifokován, ale bombardování vše rychle změní. Dieselagregát? A do které místnosti by ho dali a kam by uskladnili pohoné hmoty? No nechtěl bych tuto evakuaci organizovat….

  14. 14
    Tomáš Mrtvý 
    Středa, 10. Červen 2009

    omlouvám se za nemocnici na švédských šancíh … moje hloupost mylné info … dneska celý den ppoprchávalao a tak sme s chlapama v práci na konec šichty sedly na dílnu a kecaly … nějak padala řeč i na vojenskou techniku … spolupracovník byl náhodou u armády jako ženista a tak se rozpovídal o švédech … a okolí přerova … švédské šance nejsou nemocnice … ta je dle něho pod zámkem … tomu by se dalo uvěřit … chodby tam jsou i bunkry … na švédských šancích jsou celekm 4 patra bunkrů i stím co je přístupný … o 10 metrů širší než les na povrchu … nepodloženě říká že tam jsou 2 chodby z nichž jedna smněřuje na hvězdárnu k malé pozorovatelně a dál do mněsta k bývalé komuně do podchodu a druhá vede na kopeček … dál vykládal o švédech … ale nejsem si jist jaký plnily účel … říkal že po 3 roky by tam vydrželo hermeticky uzavřených 300 vojáků s technikou … a že jsou 4 vchody + jeden vjezd který je pod 8 metry hlíny … jeden vchod je v odkryté části bunkru zazděn 30cm železo betonem a dveře jsou na zámek … dále pak zmínil polohy ostatních ale ty jsem nepostřehl jelikož nás vyrušil šéf … po chvíly váhání s něj vylezlo že se nemám pokoušet ani jedny dveře odkrýt že je to podminované a že klíče leží v hradci králové na oblastním velitelství ačr … bylo toho mnohem víc jsem nadšen že nevím co dál … rád bych se zmínil o silnici od bývalé komuny smněrem do vrchu na želátovice … silnice je široká přesně na bombardér tehdejších dob komunismu a bylo počítáno za stavu ohrožení že by tam vzlétaly bombardéry … prní na ráně by bylo letiště pak mněsto … je toho hodně … co vyprávěl … je možné že mi to někdo z vás potvrdí aspoň část toho co jsem zde uvedl ??? děkuji Mrtvý …

  15. 15
    Jirka Doupal 
    Čtvrtek, 11. Červen 2009

    Nemám slov. Nenapadá mne žádné slušné slovo, jak toto okomentovat. Člověk, který Vám toto řekl, musel být našrot, nebo je rád středem pozornosti a vymyslel tuto snůšku vtipných blbostí.
    Bohužel, ani jedna informace není pravdivá. Vlastně jedna ano. Ta Vaše, že pod přerovským zámkem se nacházejí chodby, ale žádný bunkr tam není.

  16. 16
    Tomáš Mrtvý 
    Pátek, 12. Červen 2009

    slušné … ??? vy chcete neslušně ??? dobře zůstaneme u švédů … máte dokumentaci … něco na papíře … s razítkem že je tam jedno patro … co vidíme a že je to pozorovatelna ??? pokud tak vás klidně můžou dál napdat škaredá slova a můžete mi je napsát … pokud ne … je to tvrzení proti tvrzení … a já to své dokáži hned jakmile se odteplí …. a bude sucho … hezký den …

  17. 17
    Jirka Doupal 
    Pátek, 12. Červen 2009

    Ano, budu rád, když mne přesvědčíte o opaku. Přeju hodně úspěchů (nemyslím to nijak ironicky, budu opravdu rád, když se Vám podaří najít spodní patro - patra).

  18. Pánové, vidím, že diskuse začíná být čím dál zajímavější :-) Mě osobně by taky zajímalo, jak to doopravdy je - jen bohužel nemám žádný “důvěrný zdroj”, odkud bych mohl čerpat…

    Pokud se komukoliv z vás podaří něco ověřenýho vypátrat, bude to super!!! :-)

  19. 19
    Tomáš Mrtvý 
    Pátek, 10. Červenec 2009

    prosím wás nemáte někdo někoho známého v Henčlo… ??? potřevobal bych nějaké mapy děkuji

  20. 20
    Jirka Doupal 
    Pondělí, 20. Červenec 2009

    O jaké mapy se má jednat? Alespoň přibližně, mohl bych se poptat.

  21. 21
    Tomáš Mrtvý 
    Středa, 11. Listopad 2009

    omlouvám se za odmlku potřeboval bych nějaké vojenské mapy švédských šancí … a ještě by mi bodlo podzemí přerova od roku 1960 - 1990 děkuji newím jestli to budou obecné mapy nebo ve vejenských ale rád bych se přesvědčil o tom zda je propojen kryt CO podchod u komuny s kinem Hvězda a švédské šance necháme stranou bavily mse se o tom v práci a tam jsem dostal pokárání a´t po tom nepátrám že se nedopátám a nějak toho času není … ale kdybyste mi mohli napsat na mail dead22@seznam.cz každý něco co jste slyšeli o švédech byl byh vám vděčný … děkuji všem za spolupráci …

  22. 22
    Jirka Doupal 
    Neděle, 17. Leden 2010

    No co se týče map Švédských šancí, tak po těch mapách pátrám. V Přerově určitě nejsou. CO mapy v roce 89 odevzdala do Henčlova, ale tam nejsou. Tak snad se objeví další stopa. Ohledně přerovského podzemí - nevím o tom, že by existovala jakákoliv mapa. Osobně by mě však zajímalo, jak vypadá onen nejstarší kryt v Přerově - na Žerotínově náměstí. Přímo pod tím malým zeleným ostrůvkem se kryt nachází, či spíše nacházel. Ohledně kina Hvězda: Jeho kompletní výkresová dokumentace je uschována ve Vojenském archivu v Olomouci.

  23. 23
    Petr Carbol 
    Sobota, 23. Leden 2010

    Sice se můj příspěvek nezabývá bunkrem, ale myslím, že je přesto zajímavý. O tomto místě jsem se dozvěděl z knihy zabývající se česko-německými vztahy. Popisuje také dobu, kdy se Čechoslováci mstili na poražených okupantech. V noci z 18. na 19. června 1945 došlo v místech zvaných “Švédské šance” tragické události, a to k popravě 250 lidí. Mělo se jednat o Slováky a Němce ze Slovenska. Mluvili vesměs slovensky a pocházeli od Německého Pravna na okrese Prievidza. Na Slovensko se vraceli z Čech. Tato skupina byla z jednoho metru postřílena na příkaz Karola Pazúra, který za tento čin dostal 20 let vězení. Po Únoru však dostal od Gottwalda milost, jeho soudce naopak putoval do kriminálu. Masový hrob byl na nátlak Červeného kříže otevřen 8. října 1947. Kniha popisuje mnohem více děsivých detailů smutné události…Kniha “Bez démonů minulosti” - Kolektiv autorů pod vedením Karla Richtera, 2003.

  24. 24
    Jirka Doupal 
    Pondělí, 25. Leden 2010

    Na toto téma doporučuji též brožuru “Tragédie na Švédských šancích v červnu roku 1945″ která je k zakoupení na vlakovém nádraží v Přerově.
    Že šlo o vraždu, není pochyb. Česká televize na toto téma dokonce natočila i pořad (tuším že roku 1994). Dodnes je místo masového hrobu snadno rozpoznatelné. Mrzí mne, že zde nestojí nějaká boží muka či něco podobného, i když je fakt, že na přerovském hřbitově je pomník věnovaný těmto obětem.

  25. 25
    Petr Carbol 
    Pondělí, 25. Leden 2010

    Děkuji za doplnění. Je opravdu škoda, že na místě dané události není žádné upozornění. Nicméně je alespoň popsaná v knihách a ve Vámi zmiňovaném TV pořadu včetně pomníku na přerovském hřbitově.

  26. Slyšel jsem, že ve Švédských šancích zemřely 2 děti.