• Čtvrtek, Listopad 13th, 2008

Jistě jste už někdy potřebovali stáhnout větší objem dat (např. iso konkrétní distribuce Linuxu), který byl rozsekán do menších dílů a uložen na serverech, jako jsou rapidshare.com, filefactory.com apod.

Pokud nevlastníte tzv. “Premium” účet (což v podstatě znamená placený), tak je stahování zlým snem. Proč? Protože

  • jste limitování různými timeouty,
  • musíte ručně opisovat CAPTCHA ověřování,
  • při přerušeném downloadu musíte čekat, než si vzdálený server všimne, že už vaše IP nic nestahuje, abyste znovu podstoupili celý proces od začátku (čekání, klikání, čekání… :-)).

Tomu všemu udělal přítrž jeden můj známý, který se rozhodl napsat si v Javě vlastní aplikaci, která mnoha lidem zpříjemnila stahování i z jiných serverů, než je RapidShare.

Vity’s FreeRapid Downloader

Vity's FreeRapid Downloader

Aplikace Vity’s FreeRapid Downloader vyniká především svou jednoduchostí, intuitivností a použitelností. Není třeba instalovat, stačí jej pouze rozbalit a spustit. Nejnovější verzi najdete na oficiální stránce ke stažení.

Pokud vás zajíma, jak si FreeRapid Downloader stojí v porovnání s konkurencí, přečtěte si článek FreeRapid Downloader a konkurence.

Seznámím vás tedy stručně s hlavními výhodami a vychytávkami této aplikace.

Co všechno FreeRapid umí

Podpora mnoha file-serverů, ve verzi 0.71 jsou to:

  • Rapidshare.com
  • FileFactory.com
  • Uploaded.to
  • Megaupload.com
  • Netload.in
  • DepositFiles.com
  • Megarotic.com and Sexuploader.com
  • Share-online.biz
  • Egoshare.com
  • Easy-share.com
  • Letibit.net
  • XtraUpload.de
  • Shareator.com
  • Load.to
  • Iskladka.cz
  • Uloz.to
  • FileBase.to
  • Hellshare.com
  • Quickshare.cz
  • … a na dalších se pracuje

Vychytávky

  • integrovaný OCR modul pro rozpoznání CAPTCHA obrázků (zatím pouze pro megaupload.com)
  • monitorování clipboardu (všechny odkazy v clipboardu jsou automaticky rozpoznány a nabídnuty uživateli k přidání do fronty ke stažení)
  • současné stahovaní z několika různých serverů (rapidshare.com, filefactory.com, megaupload.com atd.)
  • možnost urychlit počet současných stahování definicí vlastního proxylistu
  • funguje pod Windows i Linux a MacOS
  • kompletní překlad interface do češtiny, angličtiny, slovenštiny, čínštiny, španělštiny, francouzštiny, maďarštiny a němčiny

Jak s programem pracovat?

Velice jednoduše! :-)

Pokud nechcete nic nastavovat a okamžitě stahovat, mám pro vás pár tipů a triků. Stáhněte poslední verzi FreeRapidu a  rozbalte ji kamkoliv na disk.

Přidání odkazů ke stažení do stahovací fronty

Možností je několik:

  1. Kliknete na tlačítko Přidat URL a do pole vložte libovolné množství odkazů.
  2. Na www stránce, kde jsou přímé odkazy (http://rapidshare.com/files/112233/soubor.zip), tyto odkazy kurzorem označte a zkopírujte do schránky (např. CTRL+C nebo klik pravým tlačítkem myši a volba kopírovat/copy). Pozn.: ve výchozí konfiguraci je monitorování schránky zapnuto, lze jej však vypnout.
  3. Označíte libovolný text, který obsahuje odkazy a použijte stejný postup jako v bodě 2. FreeRapid z textu “vycucne” všechny odkazy, jejichž download podporuje. Tato možnost se hodí v případě, že na stránce jsou odkazy zobrazeny pod textem typu Soubor1.zip, Soubor2.zip, Soubor3.zip apod. - v tom případě si zobrazte ve www prohlížeči zdrojový kód stránky a celý jej zkopírujte do schránky - pak už ve FreeRapidu jen vyberte ty odkazy, které požadujete.
  4. Máte-li vypnuto monitorování schránky, potom zkopírovaný text z bodu 3 lze přímo vložit do okna, které se zobrazí po kliknutí na tlačítko Add URL. Výsledek bude stejný, jako v bodě 3.

A to je celé! O vše ostatní se FreeRapid postará sám. Po stahování bude čekat povinnou dobu a pak bude ve stahování pokračovat.

Uložení hesla pro pozdější rozbalení archivu

Pokud do popisu souboru Monitorování schránky v praxi, možnost vyplnění popisu souboru (nejčastěji hesla k zaheslovanému souboru) vložíte heslo, kterým je soubor zaheslovaný, má to dvě výhody:

  1. nemusíte si pamatovat hesla ke všem souborům,
  2. zvolíte-li navíc, aby se hesla ukládala do formátu kompatibilním s Total Commanderem, stačí označit stažený Soubor.zip a stistknout CTRL+Z, čímž se ihned v okně zobrazí uložené heslo, resp. celý uložený popis souboru.

Různé

Využití proxylistu pro urychlení stahování

Připojení

Celkový čas stahování je dále možno zkrátit zapnutím stahování přes proxy servery. Ve FreeRapidu je nutno aktivovat volbu Použít seznam proxy (viz obrázek výše). Následuje stručný popis, proč se vůbec něco jako proxylist může hodit.

Jak RapidShare a jiné servery pozná, že stahuji právě já?

Problém budu ilustrovat na serveru RapidShare.com, protože u ostatních serverů je situace zcela totožná. Princip spočívá v tom, že Rapidshare vidí, z jaké IP adresy stahujeme, a díky tomu jednoduše pozná, že již máme aktivní jedno stahování. Proto nám nedovolí stahovat další soubor, popř. musíme čekat, až vyprší time-out před stažením dalšího souboru.

Tento problém se dá vyřešit tak, že na RapidShare budeme přistupovat z jiné IP adresy, takže RapidShare si bude myslet, že jde o jiného uživatele, a dovolí nám tak stahovat další soubor. A právě k tomu se hodí přístup přes proxy.

Zjednodušeně potom situace vypadá následovně: My se připojíme na konkrétní proxy server, který je mezi námi a RapidShare, takže veškerá komunikace mezi námi a RapidShare půjde přes tento server. Proxy server má svou vlastní IP adresu, takže RapidShare nepozná, že se k němu připojujeme právě my.

Příklad: připojíme-li se najednou přes pět proxy serverů, můžeme z Rapidshare stahovat současně až 6 souborů! (5 souborů přes proxy + 1 z naší IP adresy).

Takových proxy serverů lze libovolné množství definovat v proxylistu. Proxylist není nic jiného, než textový soubor, kde na každém řádku je uvedena adresa a port jednoho proxy serveru. Proxylist může vypadat např. takto:

137.99.11.87:3124
140.247.60.123:3128
203.178.133.3:3127
128.232.103.201:3127
193.167.187.188:3127
156.17.10.51:3128
128.232.103.202:3124

Na nás už jen zbývá mít dostatek kvalitních (tzn. rychlých a stabilních) proxy serverů. Na netu lze nalézt spoustu (aktualizovaných) proxylistů, bohužel tyto servery jsou ostatními uživateli dost přetěžovány, takže najít opravdu kvalitní proxy servery je trochu problém.

Pro ilustraci uvedu pár odkazů na rozsáhlé databáze proxy serverů:

Screenshoty (ukázky aplikace)

A na závěr obsáhlé množství screenshotů nejen z FreeRapidu i s komentáři.

Kategorie: Software, Tipy a triky
Všechny komentáře k tomuto článku můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.

Komentáře: 64

  1. NEJDE MI TO,PROXY

  2. A co konkrétně nefunguje? Máš na mysli stahování přes proxylist, nebo připojení k internetu přes proxy providera?

  3. Mám problém se spuštěním freerapidu po jeho ukončení. Musím smazat záznam v regisru a appdata ve vistě. Bez tohoto se mi nepodaří freerapid znovu spustit.Objeví se spouštěcí okénko a zase zmizí a hlavní okno, nebo ikona na liště nikde. Poradí mi někdo? Díky

  4. Brucku pouzivas ESET? Jestli ano, tak si precti readme.txt

  5. Nastavit Eset se mi nepodařilo, ale použil jsem variantu spouštět : -Doneinstance=false a funguje to. Dík

  6. Staci to tak spustit jen jednou…

  7. Je to normalni, ze pres program mi to stahuje jeden soubor 55 min a primo pres FF 17 min ???
    Da se to nejak nastavit ?

  8. Na Rapidsharu je to o náhodě. Záleží kterým mirrorem a kdy stahuješ.

  9. Tak jsem si zaplatil Premium ucet na rapidu, ale tento software se mi moc libi.. da se nekde nastavit moznost stahovat pres muj Premium ucet ?

    Nikde jsem to tam nenasel

  10. Na to je dobrý Rapget. (http://www.rapget.com/en/index.html)FreeRapid je zase vynikající na free stahování.

  11. Rapget jsem zkoušel, bohužel mám Visty a vždy mi po vložení odkazu ke stahovani RapGet spadne. Nejsem schopen přes něj cokoliv sosnout.

  12. Navíc, proč nemít jeden program na free i na Premium ? ;-)

  13. Mám také vistu a používám RapGet 1.40 ( verze 1.41 mi také padala)již půl roku naprosto bez problémů denně stáhnu 10GB z premium účtu. Free rapid jsem vyzkoušel, protože po rapidním snížení denního limitu už nehodlám za rapidshare platit. Používám paralerně oba programy a tím si denní limit zvyšuji.

  14. Také mám vistu a používám Rapget 1.40 bez problémů již půl roku denně stáhuji 10GB(verze 1.41 mi také padala)Po rapidním snížení denního limitu na rapidshasre už nehodlám za premium platit a zatím paralerně používám FreeRapid a stahuji denně 10GB + to co se mi podaří stáhnout FreeRapidem navíc.

  15. Vloudila se chybička

  16. FreeRapid premium umi, viz sekce download.

  17. Taky používám Eset chodilo mi to asi 7 dní a pak problém se spouštěním. nedaří se mi nastavit ani Eset anispustit přes frd.exe -Doneinstance=false
    jak dál

  18. postupovat jak je napsano v readme.cz.txt

  19. Zdarec lidi prosím vas kde se to nastavuje to spoštění Doneinstance=false?? jestli mi to muže někdo podrobně napsat. Velice dik

  20. to se nenastavuje, podrobne je to rozebrane v tomto vlakne:
    http://wordrider.net/forum/read.php?7,440
    Je to parametr pro frd.exe

  21. Ahojky prosím co se nastavuje v essetu aby me fungoval freerapid obevi se spousteci okno a pak nikde nic.Prosím poradte.Dík Pavel

  22. Ahojky kde v esetu se povoluje frd?

  23. Podle reakce lidi, vim, ze se to tam nastavit nejspise nastavit neda, je to proste chyba toho antiviru.
    Jedina moznost je spustit FRD s tim parametrem…

  24. mužete mi popsat, kde mám napsat, nebo jak spouštět v -Doneinstance=false. Díky

  25. Stačí otevřít vlastnosti zástupce do okéna cíl . “C:Program FilesFreeRapidfrd.exe” -Doneinstance=false

  26. chcem pohodlne stahovat

  27. A co Ti v tom brání? :-)

  28. Prosím, nemohl by jste mi někdo podrobně vypsat jak vypsat -Doneinstance=false? Vím že to je tady již vypsané,ale nedaří se mi to. Díky moc. Prosím o zaslání na e-mail rada.lipicek@seznam.cz

  29. Take mi nefunguje to proxy.
    Myslim tim připojení k internetu přes proxy providera

  30. FreeRapid Downloader: Rocks and Blow’s the Pants off Cryptload Downloader…..

    With Warm Regards,
    Mr. Anderson
    http://i-Spie.com

  31. Ahoj,stahla jsem si novou verzi freerapid, ale pořád se mi to nějak nechce aktualizovat. Píše to: checkingfor FRD new version.A kvůli toho nemůžu nic stáhnout nevite někdo co stím. Už jsem bezradná.Dík za radu

  32. Zdravím, mam premium ucet ale freerapid mi nebere login :( nevíte cim to muze být ? oc mam blbe nastaveneho ?
    díky za info

  33. Mám podobný problém. Postupně jsem vyzkoušel několik Rapid managerů a u všech můžu stahovat free, ale Premium mi to nechce brat. Mam jistotu, že používám správně identifikační údaje. Netušíte, kde by mohlll být problém?

  34. Premium účet nevlastním/nepoužívám, takže netuším, kde může být chyba. Zkuste navštívit přímo autorův web, resp. diskusní fórum k FreeRapidu - http://wordrider.net/forum/list.php?7 - třeba tam naleznete řešení problému…

  35. Ahoj,
    já tam proxy nandám třeba 89.31.143.3:80
    64.66.192.61:80 Dám to do poznávacího bloku a dám v FRDu načíst ale nic neděje.. Co teď

  36. Musíš se ujistit, že ty proxyny jsou 100% OK - pro začátek bych je zkusil otestovat, zda jsou “živé” - lze použít např. některou z online služeb, jako http://www.checker.freeproxy.ru/checker - tento checker mi např. u obou Tvých proxyn hodil timeout…

    Jinak podotýkám, že i v situaci, kdy check neskončí timeoutem, ještě automaticky neznamená, že danou proxynu bude možno použít… :-)

  37. jo dík a tam sem to tam dal ale v nastevení v připojení mám jen výchozí… Nechceš mi poslat fotodokumentaci?

  38. V nastavení FreeRapidu stačí zaškrtnout volbu “Použít proxylist” a vybrat soubor s proxynama. FreeRapid jej bude automaticky načítat a zkoušet se přes ně připojit.

    Pokud je proxylist správně načten, měly by být konkrétní proxyny zobrazeny v nabídce “Nastavení - Použít připojení” - kromě volby “Výchozí” by se tam měly zobrazit - v tvém případě - proxyny 89.31.143.3:80 a 64.66.192.61:80.

  39. A na tý online checkerovi co by mi to mělo správně psát když to je v pohodě? A kolik tam maximálně můžu hodit proxy?

  40. Co přesně by to mělo napsat, to nevím :-), ale jistě něco ve smyslu OK. :-) Do toho formuláře jich můžeš podle mě nacpat i několik set, stačí vyzkoušet!

    Pro testování proxyn se jinak dajjí použít i k tomu určené aplikace - stačí jen trochu googlit - nicméně připrav se, že budeš potřebovat stovky až tisíce proxy serverů, a ani přesto nebude výsledek asi nijak oslnivej… :-)

  41. Tohle mi to třeba píše

    192.65.219.139:8080 HTTP: proxy does not work!*
    192.65.219.139:8080 SOCKS 4: Non-SOCKS port!
    192.65.219.139:8080 SOCKS 5: Non-SOCKS port!
    193.109.96.146:80 HTTP: proxy does not work!*
    193.109.96.146:80 SOCKS 4: Non-SOCKS port!
    193.109.96.146:80 SOCKS 5: Non-SOCKS port!
    193.31.15.16:80 Cannot connect to proxy!*
    193.202.63.138:80 Cannot connect to proxy!*Finland
    proxy
    128.208.4.197 3128 high-anonymous server United States
    proxy
    129.12.3.75 3124 high-anonymous United Kingdom
    proxy
    198.163.152.229 3124 high-anonymous proxy Canada
    proxy
    128.114.63.15

  42. U “dobré” proxyny to napíše např. tohle :-)

    HTTP: Proxy is working!
    Proxy is high anonymous (elite)!

    Takže z tvého listu by jako potenciálně použitelné byly proxyny, u kterých checker vrátil “high-anonymous”…

  43. 43
    losdodos 
    Sobota, 7. Únor 2009

    Tak už jsem si to stáhl. Vypadá to, že by to mohlo fungovat. Ještě dostahuju přes premium Rapid účet a začnu to používat. Škoda, že zatím to vypisování kodu funguje jen u Megáče..Ale i tak dík, konečně snad někdo vymyslel dobryho klienta na free downloady..Rapiďáci mě s tím omezováním hrozně vytočili, takže tohle je asi nejlepší alternativa.

  44. diky za super programek, jsi borec, skvely napad…fakt moc dikes!

  45. Diky :-) Nicmene podekovani patri Vitymu, ktery je autorem aplikace - ja jsem jen napsal recenzi… :-)

  46. 46
    Kreyolol 
    Neděle, 15. Únor 2009

    Super nápad, ešte lepśie spracovanie. Ste borci :D…Takto si tu sťahujem za noc vecí, až sa mi hlava krúti :-)…
    rešpelt

  47. 47
    Kreyolol 
    Neděle, 15. Únor 2009

    *rešpekt xD

  48. Je to super prográmek. Dík za něj. Moc se mi teď zjednodušilo stahování zdarma…Poté, co rapid udělal takový podraz, jsem se rozhodl, že si u nich neprodloužím premium účet a hledal jsem nějaký pořádný download manažer. Freerapid je na to super. Ani nemusíte používat proxy..

  49. Zdarec potrebujem pomoct normalne som stahoval z freerapdiu a po skonceni som ho vypol ale nasledne zapatie my ho uz nezapne len to stoji na zvodnej obrazovke co sa pri tom spusta moze niekto pomoct? pls

  50. 50
    anonymous 
    Úterý, 16. Červen 2009

    nepodporuje
    megarapid.eu
    hodil by sa dalsi plugin ;)

  51. Píše se tu že u megauploadu.com se sami opisují kody,ale já je musim psát ručně.To se někde musí nastavit nebo v čem je chyba?
    Dík za odpověd.

  52. OCR modul pro megaupload.com někdy nedokáže rozpoznat CAPTCHA kód, proto je nutné opsat jej ručně…

  53. hej lidi UZ mne to stve proc mne to porad pise ČEKEJ! a kdyz nato najedu zobrazi to ze sem vyuzil vsechny free sloty co to je za blbost??? DIK za odpoved.Regent

  54. Přeinstalival sem win a po zkopírování programu mi zmizel seznam linku na stažení. Kam se ukládá seznam linků na stahování? (mám zálohu celého hdd)

  55. Nevíte někdo proč mi free rapid downloader 0,82 pořád píše CHYBA-Connection refused :connnect když mi před tím dva měsíce normálně šlapal?

  56. 56
    povaleč 
    Sobota, 31. Říjen 2009

    Proxy nemá smysl zkoušet, nelze najít jediný proxy server, který dovolí stahování z rapidsharu.com
    Je to snad jasný, že první co proxy server blokují je právě Rapid.

  57. 57
    אושיק 
    Pátek, 4. Prosinec 2009

    אחרי שהתקנתי את רפיד שר ירד לי סט אחד של סרט ואח”כ הוא כותב ERROR למה ?

  58. Jak to funguje na Czshare ?
    Na profi účtu (placeném) mi to pořád hází chybu. že odkazy nebyly nalezeny, tak jsem to v noci stahoval na free kde jsem musel zadávat Captcha pro každý link, ale aspoň to jelo, kdežto ráno to jen hlásí čekejte a čekejte. To že to jelo na noční režim bych chápal tak, že “děti” šly už spát a byly volné sloty, ale stále nechápu proč nejede to profi, v mozile to stahuju klikáním na jednotlivé odkazy.
    Poradí někdo co s tím ? Děkuji předem za odpověď.

  59. ahoj, hele meli jste nekdo problem s freerapid, mel jsem nejnovejsi verzi 0.83, tak jsem si stahnul tuhle 0.71, aale porad mam stejny problem. Napr. zadam stahovani z rapidshare , stahnou se dva, tri soubory a pak mi to napise tohle : problem s pripojenim na servr nelze najit pozadovany obsah stranky, nevi nekdo co s tim? a muzu zacit stahovat zase az dalsi den, a potom to same… diky

  60. No, ono to bude tím, že je rapidshare trvale přetížené, protože jsou v indii a v africe levné počítače…

    ————-

    Chtěl bych se zeptat na
    Share-Rapid: když se na stránce přihlásím, tak můžu stahovat jeden soubor naráz, ale jen mi to vygeneruje stahovací link a můžu tahat klidně wgetem a můžu i na vazovat stahování. ale FRD nestahuje, protože nemám prachy na učtu S-R

    a další věc, navazování downloadů u jiných stránek…

  61. Mám dotaz (problém). Využívám premium účet na RS a stalo se toto: Včera jsem do FRD naládoval několik odkazů a vše šlapalo jak má (bez čekání atd), to samé jsem udělal i dnes a asi po dvou hodinách stahování to začalo zlobit - aktivní odkazy jsou čekající cca 20 minut, po uplynutí této doby opět odpočet 20 minut a stále dokola…. Neví někdo, prosím, co s tím ??? Předem díky.

  62. i can not download from hotfiles

  63. napiste mi na hohy00@seznam.cz jestly je nejaky reseni miho problemu nebo jestly je nejakej program kterej je podobnej tomuto a ulehcim vam to trozku nemam moc silnej internet je mozny ze chiby sou kuly mimu internetu ale treba ne kazdopadne mi napiste ja zatim du bojovat z dalsima linkama na tu hru co shanim a este dlouho shanet budu zatim cus

  64. Reakce na:
    lavima
    Úterý, 1. Září 2009

    Zoznam liniek sa uklada v adresari

    C:/Documents and Settings/uzivatel/Data aplikací/VitySoft/FRD filesList.xml
    a
    filesList.xml.backup.

    Po zalohovani suborov, nainstalovani noveho Windowsu a FRD, treba najprv vlozit nejaky novy link do programu FRD a takto program zatvorit, inak bude zalohu ignorovat. Potom staci nakopirovat zalohovane subory spat a hotovo.