• Sobota, Červenec 16th, 2005

Když už není zbytí, musí si člověk poradit sám. Jako já včera. Sekání trávy se po chvíli stalo nesnesitelnou otravou, a tak musela nastoupit fantazie a improvizace. A jedna prázdná PET lahev.

Na úvod popíšu celej problém. Je to jednoduchý - jde o obyčejnou strunovou sekačku, kterou za pár šupů pořídíte např. v Baumaxu. Pokud jste s ní někdy sekali trávu, asi se vám to taky stalo. Naprosto banální konstrukční chyba (anebo účel :-)), která však dokáže dost hnusně znepříjemnit život.

Mezi cívkou na strunu (v podstatě tím bubnem) je asi půlcentimetrový prostor. Při sekání hlavně vyšší trávy dochází k tomu, že se tráva namotá na osu, která pohání strunu. Takže nezbývá nic jinýho, než vzít kus drátu a pracně tu namotanou trávu dolovat. Pokud tuto činnost děláte jednou za odpoledne, tak prosím, ale pokud je nutné provádět ji každých pět minut, docela rychle začne hýbat se žlučí.

A to se stalo včera mně. Už jsem to prostě nevydržel a rozhodl se s tím něco dělat.

Napadlo mě už dřív, že by stačilo nějak pořešit ten inkriminovaný prostor. Včera hrálo roli hlavně to, co bylo po ruce. Sáhnul jsem po prázdné PET lahvi a nůžkách.

Jak na to

Všimnul jsem si, že v krytu struny je takový šikovný žlábek, který by se dal použít pro zmiňované odstínění.

  • z PET lahve jsem vystřihnul asi 4 cm silný proužek po celém obvodu (vznikla tak jakási obruč)
  • rozstřihnul jsem ji napůl, protože měla o něco větší průměr, než žlábek pro uchycení
  • vsadil jsem tuto obruč do toho žlábku, využil jsem ještě plastového zobáku, kterým byl ten kryt uchycen (pod ten zobák jsem šprajcnul tu obruč)
  • na třech vhodných místech (= místa, kde byl prostor mezi obručí a žlábkem nejtenší) jsem mezi žlábek a obruč vsadil silnější vložky vyrobené taktéž z PET lahve
  • celý tento komplet jsem utěsnil, aby to drželo pohromadě

Pak už jsem byl jen zvědav, jak dlouho to vydrží. Kupodivu docela dlouho. A funkčnost - vynikající!!! Posekl jsem tím několik desítek metrů čtverečních trávy naprosto bez problému. Motor byl furt v otáčkách, protože nebyl bržděn namotanou trávou, takže se v pohodě dalo sekat i ve vysoké trávě.

Jen jednou mi nasazený “kryt” spadnul, ale nebylo těžké ho vsadit znovu a utěsnit. Pak už držel jak přibitej.

Bohužel jsem neměl při ruce foťák, tak nemám fotodokumentaci. Ale pokud bude příležitost, tak to určitě nafotím (sliby - chyby!!!).

Aktuální stav

Více jak po třech letech je moje provizorní řešení stále funkční (!), sekačka seká jak má, a co víc - od té doby nebylo třeba ani jednou odstraňovat na ose namotanou trávu! :-)

Všechny komentáře k tomuto článku můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.

Comments are closed.