• Neděle, Únor 20th, 2005

Abych řekl pravdu, nevím, co si o tomto programu mám myslet. Pokud se chcete aspoň přiblížit opravdovému mixování, tak raději zvolte Traktora nebo MixVibes. MixMeister patří totiž do trochu jiné škatulky.

Nejde tady o mixování v reálném čase, ale o jakési napojování, nebo snad slepování, těžko říci, který výraz je výstižnější. Každopádně možnosti programu jsou docela zajímavé. Celkově MixMeister působí velice intuitivně, takže ho zvládnete ovládat během pár minut. Vlevé části jsou skladby, které v jistém pořadí přetahujete do pravé části okna - to tvoří playlist, podle kterého budou jednotlivé skladby ve výsledném setu uspořádány.

Jak začít

Návod, jak skladby volit, program nabídne sám. Při natažení několika skladeb (samozřejmě to platí i jen pro jednu jedinou skladbu) si můžete v dolní liště všimnout, že se cosi děje. Konkrétně - Calculating BPM and Creating Plot (počítám BPM a vytvářím diagram - na mysli je grafické vykreslení skladby). Poté v playlistu ve sloupci BPM přibudou spočítané hodnoty. Můžete jich využít a kliknout na záhlaví sloupce - tím je seřadíte buďto vzestupně, nebo sestupně. Tím docílíte toho, že vždy dvě skladby vedle sebe budou v podobném tempu, a proto se vyhnete větším výkyvům tempa ve výsledném setu. Zajímavá funkce.

Standard Mixing nebo Beat Mixing?

Co se vlastního pseudo-mixování týče, máte dvě možnosti - Standard Mixing a Beat Mixing. Jak název sám napovídá, Standard Mixing bude dvě skladby mixovat bez ohledu na tempo (BPM), kdežto Beat Mixing umožní nastavit tempo a skladby podle něj srovnat.

Vývoj MixMeisteru

V jedné z prvních verzí MixMeisteru (byla to tuším verze 3), byly možnosti dost omezené. Chyběla možnost přidat křivku pro změnu basů/středů/výšek, což byl docela velkej problém. Mixovat jednotlivé skladby jste museli jen přes hlasitost, takže ve výsledku se vždy basy obou skladeb sečetly, a výsledek byl více než otřesný. Nyní je vše napraveno, takže se už s tímto problémem nesetkáte.

Vychytávky

Kromě kalkulace BPM nabízí aktuální verze další vychytávky. Jedna z nich je určení tóniny, ve které je daná skladba nahraná. Docela jsem hleděl, když na mě program vyplivnul, že jedna ze skladeb ve stylu techna je ve F#m [Fis moll]. Nedalo mi to, a zkusmo jsem natahal pár dalších skladeb, o kterých bezpečně vím, v jaké jsou tónině (protože je hraji na kytaru). Výsledky byly úchvatné. Podle mě tuto užitečnou vlastnost obstarává nějaká random funkce, která ty tóniny prostě seká podle plotu. Nevím, jaké zkušenosti mají ostatní, mě však tato vlastnost příliš nenadchla. Je to škoda, jistě bych pro ni našel uplatnění.

Další vychytávkou je možnost připojení video-animace, která bude provázet váš set. Užitečnost v praxi - nulová.

Jedna věc, co ovšem stojí za zmínku, je vyexportování celého setu na CD. Výsledný efekt - vypálené AudioCD, kde jsou jednotlivé skladby roztrackované do stop, a pokud budete AudioCD pálit metodou Disc-at-Once, nebudou mezi jednotlivými skladbami slyšet žádné mezery.

Celkový dojem

Celkově mám z MixMeisteru smíšené pocity. S mixováním toho nemá příliš společného, avšak pro jistej účel se použít dá. Například pro ty poslepované nekonečné non-stop mixy komerčních sraček, které nasadí v jednom tempu a vydrží v něm dalších několik hodin.

Není třeba složitě vysvětlovat, jak se tento program ovládá. Již při prvním spuštění je většina věcí zřejmá. A ty, co nejsou, poznáte v dalších několika málo okamžicích.

Další informace naleznete na stránce výrobce.

Kategorie: Audio
Všechny komentáře k tomuto článku můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.

Comments are closed.