• Neděle, Únor 20th, 2005

Pro nezasvěcené - Traktor DJ Studio je jeden z nejvíce uznávaných programů pro mixování na PC. Pokud se tedy zajímáte o tuto problematiku, neměli byste Traktora přehlížet. Já osobně tento produkt sleduji již od první verze, což byla 1.06 (možná se mýlím). Větších změn jsme se dočkali až od verze 1.10. Dalším zlomem byla verze 2.0, a poté už se Traktor ubíral jedním směrem až po nynější verzi 2.5.3. Jedna z hlavních rozdílů verzí 1.06 a 1.10 byla v nastavení hardware, konkrétně zvukových zařízení. V té starší šly na MASTER nastavit přední reproduktory, a na odposlech nastavit zadní výstup, avšak bylo tu jedno úskalí. Odposlech byl totiž s jistým odstupem v MASTERu slyšet. Sice slabě, ale byl. Mně osobně se to nikdy nepovedlo nastavit tak, aby to jelo tak, jak má. Vím jen, že to jeden DJ údajně vyřešil stažením a instalací jakýchsi podivných ASIO ovladačů od ruských výrobců. V mém případě program vždy provedl neplatnou operaci a musel být ukončen, pokud jsem v SETTINGS vybral záložku ASIO.

Neznámo proč, ale v následující verzi tato možnost nastavení zmizela úplně. Naopak se změnil celý systém nastavování a mapování, který mi přišel - a dodnes je - mírně chaotický, nepřehledný. Snad je to tím, že jsem nikdy Traktoru nevěnoval dostatek pozornosti, protože jsem k němu měl od začátku svůj postoj (preferuji MixVibes Pro).

Nerozebíral bych tu složitě všechny funkce a možnosti Traktoru, v podstatě jsou srovnatelné s ostatními produkty této kategorie, jen v jiném podání. Ať už se Traktor někomu líbí, či ne, jedna věc je faktem. A to - vynikající vzhled. Traktor je skutečně pro uživatele velice příjemný, celkově působí hodně nadupaně.

Můj názor na Traktor DJ Studio

Věřím tomu, že se najde spousta lidí, kteří se mnou nebudou souhlasit. Ale z vlastní zkušenosti vím, že jsou i tací, kteří se mnou souhlasí. Každopádně se s vámi podělím o můj názor na tento program. Jako plus beru příjemnej vzhled, funkce - loopování, filtry, možnost připojení externího mixpultu či jiného zařízení (např. jako zajímavá možnost se jeví ovládání přes MIDI port - kdysi jsem si trochu hrál a napamoval si některé funkce na jednotlívé klávesy mého keyboardu Yamaha PSR-540, nebo docela dobrá alternativa bylo namapovat to na gamepad). Mimochodem - já jsem před časem preferoval jen a pouze Traktora, sám jsem v něm nahrál několik mých setů (jednalo se o jednu z nejstarších verzí - 1.06). Jenže jedna vlastnost, co mi u Traktora velice vadí, je až přespřílišná propracovanost. Pokud to zjednoduším, tak vy jste tu od toho, aby jste ten program spustili, a o vše ostatní se postará program. Docela pěkná představa, jenže taky dost uhozená. Co bylo naším cílem? No přece mixovat na PC, a ne dívat se na program jak umí mixovat za nás. Je to samozřejmě řečeno s jistou nadsázkou, ale je v tom kus pravdy.

Já opravdu nestojím o program, do kterého stačí natahat jednotlivé skladby, a pak stisknout PLAY a dívat se, jak mi program sám spočítá BPM, abych mohl s ledovým klidem stisknout tlačítko SYNC (synchronizace), a pokud se mi náhodou mix rozjíždí, aby mě program ihned upozornil a vše za mě vyřešil. To je tedy moje odpověď, proč jsem Traktora opustil.

Nicméně pokud se vám Traktor DJ Studio zamlouvá, užívejte jeho vymožeností dosytosti. Jen si občas připomeňte, proč jste vlastně program tohoto typu sháněli…

Další informace naleznete na stránce výrobce.

Kategorie: Audio
Všechny komentáře k tomuto článku můžete sledovat prostřednictvím RSS 2.0 kanálu.

Comments are closed.